0472 452 111 info@actisan.be

Wat kost een loodgieter?

 

Hoe worden de prijzen berekend?

Een loodgieter zijn uurloon is afhankelijk van zijn investeringen in machines en andere bedrijfskosten die na berekening en risico nog een minimale jaarwinst moet overhouden doch is hier de werkwijze ook een belangrijke factor als hij weinig ervaring heeft en te langzaam werkt dan moet het uurloon zijn aangepast om de klant geen dubbele rekening te laten betalen of als hij slordig en vuil werk achterlaat dan kan hij best ook goedkoper zijn om werkzekerheid te behouden want dan is de prijs zijn reclame,

Voor een kwaliteitsbedrijf, geregistreerd, met de nodige vergunningen en erkenningen is €60 een mooi uurloon, tenzij er veel personeel ter beschikking is ( > 5 arbeiders ) dan kan dit nog iets lager, zeker voor offertewerk en grotere werken doch is de kwaliteit en de klantgerichtheid altijd iets lager dan bij de kleine zelfstandige, naast het uurtarief hanteren alle installatie en servicebedrijven, ook transport en/of voorrijkosten. Woont u in de buurt van een loodgietersbedrijf? Dan worden deze kosten meestal niet berekend. Tussen de 10 en de 30 km betaal je rond de 30 euro gemiddeld kosten. Eerlijke bedrijven zorgen ervoor dat de rijtijd meer word verwerkt in de aangerekende werktijd en enkel bij uitzonderlijke verkeersproblemen of afstanden groter dan magazijn tot klant; de kosten op het bedrijf worden genomen dit is en blijft de meest correcte wijze omdat het dagloon hierdoor het  minst word aangetast en iedere klant de helft van de rijtijd betaald.

LET OP!!!Als het een spoedinterventie is dan kan dit al snel oplopen tot 130€/u dus let goed op als je de loodgieter vraagt om dringend langs te komen en pols eerst voorzichtig of hij nog ergens een gaatje heeft om vrijblijvend te komen kijken als het dan een eenvoudig werkje is dan zal hij dit kunnen repareren zonder een spoedinterventie aan te rekenen .

 

Hoelang is een loodgieter gemiddeld bezig?

Een controle of meting, het bekijken van een uit te voeren werk maar ook een vlotter vervangen en een herstelling aan een kraan waar de stukken in voorraad zijn vraagt gemiddeld een half uurtje, d.w.z. dat bij een kwaliteitsbedrijf, de voorrijkosten mee in het uur worden berekend en u maar 1 uurloon zal worden aangerekend als de loodgieter in dezelfde regio woont. Een degelijk onderhoud aan een gaswandketel of een drinkwaterinstallatie en vele andere reparatie en installatiewerkjes duren gemiddeld 1uur ,maar een ontstopping, lekkage en bijna alle andere werken waar voorbereiding en/of onderzoek voor nodig is daar is onmogelijk een tijd op te kleven…Doch heb ik voor u een gemiddelde berekend in ons bedrijf op een tijdspanne van 20 jaar en kan ik u van enkele werken  een gemiddelde geven om het inzicht in de verscheidenheid van het werk te geven… voor een ontstopping bleef dit minder dan 3 uur, een lekkage aan leidingen in vloer of want 5 uur, het installeren van een sanitair toestel inclusief voorbereiding en aan en afvoer 3 uur, het plaatsen van een gaswandketel 2 uur en het voorzien van het volledige leidingnetwerk in een woning met 2 verdiepingen 44uur…

De factuur en de keuze van de loodgieter…

Wanneer we de exacte kostprijs van een loodgieter in detail gaan bekijken stellen we vast dat deze uit drie delen bestaat. We onderscheiden op dit vlak in eerste instantie uiteraard het arbeidsloon, welke veruit de hoogste kost bedraagt, evenals de zogenaamde voorrijkosten en de kosten die voor het gebruikte materiaal in rekening wordt gebracht. Voor een opdracht waar er geen toestellen worden aangekocht bedraagt het arbeidsloon ruim 60 procent van de kosten, zijn de voorrijkosten goed voor een kleine 5 procent en is de resterende 35 procent nodig om de kosten van het materiaal in te dekken. Net omdat het aandeel van het arbeidsloon zo aanzienlijk is, is het interessant om een vergelijking uit te voeren. Alleen op die manier zorgt u er namelijk voor dat u extra kunt besparen op de kostprijs van uw loodgieter en dat is mooi meegenomen. Doch is het de gewoonte bij kwaliteitsbedrijven die meestal een stevige korting hebben op het materiaal en de toestellen wanneer het deel van de toestellen meer dan 80% van de factuur inneemt een deel van de korting naar u word doorgevoerd. Dus bij dure werken is de goedkoopste loodgieter vaak een dure, trage oplossing met veel risico…

Opnieuw hetzelfde liedje….

Een ervaren loodgieter mag gerust 60 à 70 euro uurloon in rekening brengen. Voor een beginnend loodgieter die beschikt over een beperkte ervaring geldt een veel lager uurtarief van zo’n 45 à 55 euro. Afhankelijk van de kwaliteit en de ervaring die u wenst kunt u dus te maken krijgen met een zeer uiteenlopende kostprijs.

Enkele tips

  • Kies lokaal: kies een lokale loodgietersbedrijf. Zo voorkomt u dat u onnodig veel zal betalen (transport en file kosten)
  • Help mee: bij eventuele lekkage kunt u meehelpen door de boel op te ruimen. en vooral maak plaats vrij op de werkplek, eventueel afplakwerk… Dit bespaart tijd en zo kan de loodgieter efficiënt te werk gaan en duurt het minder lang om de werkfocus te activeren
  • Als de loodgieter eenmaal zijn focus heeft laat hem dan zijn werk doen en onderbreek hem zo min mogelijk soms mag je gerust meekijken als dit ondergeschikt en geïnteresseerd overkomt indien dit autoritair of bemoeiend is dan heeft dit een nadelig effect op het werk en de focus dus als je niet ontdekt of dit stoort, word een kwartiertje werk al snel een uur, omdat hij/zij zich steeds opnieuw moet concentreren op zijn werk.